Organ Bağış Haftası
03 Mart 2022








3-9 KASIM ORGAN BAĞIŞI HAFTASI

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından organ naklinin anlamı ve önemini anlatmak, organ ve doku bağışının temini, bu bağışın artırılması için kamuoyunda bu konudaki bilgi eksikliğinin giderilmesi, organ bağışı bilincinin geliştirilmesi ve halkın organ ve doku bağışı konusunda teşvik edilmesi amacıyla her yıl 3-9 Kasım tarihlerini Organ Nakli ve Bağışı Haftası olarak düzenlemiştir.

  Organ yetmezliğine bağlı olarak, Organ nakli bekleyen hasta sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Ancak Organ bağışı oranları düşük bir seviyede seyir etmek de ve buna bağlı olarak tedavisi yalnızca Organ Bağışı ile mümkün olan hastalarımız, sağlıklarına kavuşamadan hayatlarını kaybedebilmektedirler. Bu İstatistiki verilere göre Organ ve Doku Bağışı konusunda kısa bir bilgilendirme yapacak olursak;

ORGAN NAKLİ NEDİR ?

Vücutta görevini yerine getiremeyecek kadar hasta olan bir Organın yerine Sağlıklı yeni bir Organın Nakledilmesine Organ Nakli denir.

KİMLER ORGAN BAĞIŞINDA BULUNABİLİR  ?

18 yaşını aşmış, akıl sağlığı yerinde olan herkes organ bağışında bulunabiliyor. Bağış yapılabilecek yerler; tüm devlet hastaneleri, özel hastaneler, sağlık ocakları, sağlık müdürlükleri. Bağışçı bir form doldurduğunda ona organ bağış kartı veriliyor. Yapılan organ bağışları o hastanenin yetkili kişisi tarafından internet üzerinden Sağlık Bakanlığı’nın Organ ve Doku Bağışı Listesi’ne ekleniyor.

ÜLKEMİZDE NAKLİ YAPILAN ORGAN VE DOKULAR

Böbrek  – Karaciğer – Kalp – Akciğer - Pankreas - İnce bağırsaktır - Kalp kapağı – Kornea – Kemik - Kemik iliği - Deridir.

ORGAN VE DOKU NAKLİ    KİMLERDEN YAPILIR?

Kadavra donör

            Kadavradan olan nakillerde böbrek, karaciğer, pankreas, kalp, kalp kapakları ve kornea kullanılabilir.

Canlı donör:

            Canlıdan olan nakillerde ise böbrek ve karaciğer  kullanılabilir.

KİMLER ORGAN VE DOKU BAĞIŞI YAPAMAZ ?

18 yaşından küçük olanlar ve 65 yaşından büyük olanlar, Enfeksiyon hastalıkları bulunanlar (Örneğin; Hepatit Taşıyıcıları, Kronik Enfeksiyonu olanlar, AIDS. Gibi). Diyabet Hastalığı bulunanlar ve Kanser Hastası olanlar Organ ve Doku Bağışında bulunamazlar.

NAKLEDİLEN ORGAN HANGİ HASTADAN ALINIR ?

Beyin Ölümü gerçekleşmiş hayata dönmesi tıbben mümkün olmayan hastalardan Yakınlarının rızası alınarak Organlar alınmaktadır.

BEYİN ÖLÜMÜ İLE BİTKİSEL HAYAT ARASINDA Kİ FARKLAR NEDİR?

Bitkisel Hayat /KOMA

  • Hastanın solunumu devam eder

  • Bu hastalar aylarca, yıllarca yaşayabilirler

  • İyileşme Şansları Vardır

Beyin Ölümü

  • Solunum cihazına bağlıdırlar

  • Ortalama 24-72 Saat arasında Hayatlarını kaybederler.

  • Hayata Dönmesi mümkün değildir

ÖLMEDEN ORGANLARIN ALINMASI RİSKİ VARMI??

Oysa hiç bir sağlık merkezinde, BEYİN ÖLÜMÜ GERCEKLESMEDEN organ alınmaz. Beyin ölümü ise ölümün kendisidir! Dışarıdan izlenebilen tek yaşam işaretleri kalp atışlarıdır.  Ki bu durumda tıbbi destek sağlansa bile hasta 24 - 72 saat içinde kaybedilir. Diğer yaşamsal fonksiyonları tıbbi destek ve solunum cihazıyla sağlanır.  Öyle ki bu hastalar, dışarıdan tıbbi destek verilmeden solunumları olmadığı için yaşam destekleri kesilir kesilmez yaşamlarını kaybederler.

BAĞIŞLADIĞIM ORGANLAR ADALETLİ Bİ ŞEKİLDE DAĞITIM YAPILIR MI ??

Ölen kişilerin kişilerin bağışlanan organları Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Sistemi içerisinde akademisyenlerden oluşan bilimsel danışma komisyonlarının belirlediği kurallar ve prensipler çerçevesinde organ nakli merkezlerine ve hastalara tahsis edilmektedir. Hastalar öncelikle kan grubu uyumuna daha sonra da doku grubu uyumuna göre belirleniyor. Kan ve doku uyumunun yanı sıra hastanın tıbbi acili yet durumu göz önünde bulunduruluyor Irk, din, dil, cinsiyet ve statü farkı gözetmeksizin kurallar katı bir şekilde uygulanarak organlar en uygun hastalara adalet ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde nakledilmektedir

İKİ BÖBREĞİN YAPACAĞI İŞİ TEK BÖBREK YAPICAK TEDİRGİNİM....

Canlı verici olmanın bir zararı yok.  1955’ten beri, dünyada yüz binlerce nakil operasyonu yapılmış.

Minesota Üniversitesi’nde bir makale yayınlandı:

Böbreğini bağışlayan insanlarla aynı sağlık durumunda olup iki böbrekle yaşayan insanları kıyaslayarak, 40 yıl takip etmişler, tek böbreklilerde sorun çıkıyor mu, daha fazla böbrek, karaciğer, kalp hastalıkları görülüyor mu? Kanıtlanmış ki, her iki grup arasında hiçbir fark yok.

BEYİN ÖLÜMÜ OLAN KİŞİ ÖLDÜYSE NEDEN  KALBİ HALA ATIYOR ?

            Kalp, beyin fonksiyonlarını göstermiyor olsa da oksijen desteği sağlandığında kısıtlı bir süre daha atmaya devam eder. Bu süreç geri dönüşümsüz olduğu için nihayetinde kalp duracak ve tüm organlarda fonksiyon bozukluğu gelişecektir.

Organ Nakli ile ilgili Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun Görüşü

         Organ Bağışının Caiz Olup Olmaması Konusunda Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile Organ Nakli Caiz Olduğuna Karar Verilmiştir.

Din İşleri Yüksek kurulunun ORGAN BAĞIŞI CAİZ MİDİR ? Sorusunun tam Cevabı için ;

Link ; https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/993/organ-bagisi-caiz-midir-

Biliyor musunuz ??

  • Türkiye’de Son Dönem Böbrek Hastası (Organ Naklinden Başka Tedavisi Olmayan, Diyalize Bağımlı Hasta) Sayısı 60.000’dir.

  • Böbrek Hastalıklarının Tedavi işlemi için Her Yıl Devlet Bütçesinden Ayrılan Pay    3 Milyar TL

  • Türkiye de Diyaliz ihtiyacı olmasa da Böbrek hasarı başlamış kişi sayısı 7,5 Milyon civarında. Her On Kişiden birisi Böbrek Hastalığıyla tanışıyor.

  • Gerçekleştirilebilen Organ Nakli sayısı senede 4500’le sınırlı kalıyor. Bu nakillerin yaklaşık %90 canlı verici, %10 ise kadavra vericiden.

  • 2016 yılında beyin ölümü gerçekleşmiş 1998 kişinin ailesiyle görüşen Organ Nakli Koordinatörleri bu kişilerden yalnızca 583’ünü Organ Bağışına ikna edebildi.

  • Senede 2000 Hasta Bekleme Listelerinde Hayatını Kaybediyor.

Bir çok Hasta Bağışlanmış Bir Organ Beklerken Ölmektedir, Bağışlanmış Bir Organ, Başarılı Bir Nakilden Sonra, Gerçek Bir Yaşam Armağanıdır.

Annelerin en büyük korkusu çocuklarının ölmesiymiş,

Engelli annelerinin ise çocuklarından önce ölmek…!!!

Sadece Empati Kurarsanız Eğer Anlatmak İstediğimi En iyi Şekilde Anlayacaksınız…

     Bağış ve Nakil Konusu İle İlgili Aklınıza Takılan Merak Ettiğiniz Her Şeyi İletişim Numaralarımdan SMS yada Arayarak ya da sosyal hesaplarımızdan bizlere ulaşarak sorabilirsiniz

SİZDE BİR YAŞAM ARMAĞAN ETMEK İSTERMİSİNİZ ?

Erhan BODUR

Dursunbey Devlet Hastanesi

Organ ve Doku Bağış Birim Sorumlusu

0 534 264 93 98

0 266 661 10 40 -1373