Sağlık Bakanlığımızın yayınlamış olduğu "ANNELİK YOLCULUĞU (Gebelik ve Doğum Süreci) adlı kitabımızı aşağıdaki pdf te bulabilirsiniz.
annelik-yolculugupdf.pdf
Aşağıdaki yazı "Gebelik ve Doğum Süreci" adlı kitaptan küçük bir alıntıdır.
1.1. GEBELİKSÜRECİVEBELİRTİLERİ
Gebeliğinbaşlangıcısonadettarihininilkgünüolarakkabuledilir.
Gebeliknormalşartlardaortalama40hafta(9ay10gün)sürer. Döllenmeylebirliktebazıgebelikbelirtileriortayaçıkabilir.Bubelirtiler;
- Adetgecikmesi
- Yorgunluk,halsizlikveuykuhâli
- Kokularakarşıyoğunhassasiyet
- Kabızlık
- Memelerdedolgunluk,hassasiyet
- Akıntıdaartma
- Sıkidraraçıkma
- Vücutsıcaklığınınartması
- Kasıkağrısı
- Başdönmesi
- Başağrısı
- Duygusalolarakhassaslaşmaolabilir.
1.2. BEBEĞİNANNEKARNINDAKİGELİŞİMİ
Bebeğinannekarnındagelişimiüçaylıkdönemler(trimester)hâlinde incelenir.
İLKÜÇAYLIKDÖNEM0-14.HAFTA
(BirinciTrimester)
ilk üç aylık dönem; bebeğin organ oluşumunun başladığı ve tamamlandığı,anneadayınıngebeliğeuyumsağladığıdönemdir. Bebeğinannekarnındageçirdiğiilk10haftalıkdönemde,hücre veorgantaslaklarıoluşur.Budönemdeanneninzararlımaddelere maruz kalması son derece sakıncalıdır. Vajinal kanamalar ve kramplar, düşük habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmedenhekimebaşvurmalısınız.
4.Hafta
Bu hafta erkek üreme hücresi (sperm) ile kadın üreme hücresinin (ovum) birleşmesi ile oluşan yeni canlı, yolculuğa başlar ve rahimde kendisine uygun bir yer arar.
8.Hafta
Bebeğin boyu 15-20 milimetre civarındadır. Her ne kadar o hareket etmeye başlasa da bu ancak 16. ve 20. haftalar arasında fark edilebilir. Bu haftadabebeğindili,dudaklarıgelişir,dişlerininoluşumubaşlar.Yemek borusunefesborusundanayrılır.Akciğerleringelişimibuhaftadahada hızlanır.Kalpkapakçıklarıfarkedilir.Bağırsaklarıbelirginhâlegelmeye başlar.Gözkapaklarıkıvrımşeklindebelirmeyebaşlar.Bebeğinkıkırdak hâlindeki iskeleti artık sertleşmeye başlayacaktır, parmakları belirgin amaperdelidir.Budönemderahimbirportakalkadarbüyümüştürve bunun sonucunda kasılmalar olabilir.
12.Hafta
Bebek 10. haftadan itibaren idrar üretmeye başlar. Böbrekleri artık dahaiyiçalışıyordur.12.haftaitibarıylaartıkbebeğinbütünorganları gelişimini tamamlamış ve hacim olarak büyümeye başlamıştır. Boyu yaklaşık 70 milimetre kadardır.
Yüzü belirginleşmeye başlar. Bebek oldukça hareketlidir. Tırnakları ortayaçıkar,saçlarıvetırnaklarıuzamayabaşlar.Bebeğinbağırsakları hareketlenmeyebaşlar.
Büyüyenrahimartıksizieskisikadarrahatsızetmez.Sıkidraraçıkma ve midede yanma şikâyetleriniz azalır. Fakat ilerleyen zamanlarda, gebeliğinizin son döneminde bu şikâyetleriniz tekrar ortaya çıkabilir. Yinebuhaftadakanhacmininartmasındandolayıbaşdönmeleri,baş ağrıları gibi şikâyetleriniz olabilir. Buna karşılık bulantı ve yorgunluk şikâyetlerinizazalacaktır.
İKİNCİÜÇAYLIKDÖNEM14-28.HAFTA
(İkinciTrimester)
Bebeğinhızlagelişiminisürdürdüğü,gebelikdönemindeenrahat edilen dönemdir. Gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkan şikâyetleriniz önemli ölçüde kaybolur ve vücudunuz gebeliğe uyum sağlar.
16. Hafta
Bebek; yüz kasları geliştiği için ağzını açıp kapatır, göz kapaklarını hareket ettirir. Bebeğin yüzü daha da belirginleşmiş, gözleri ve kulakları olması gerektiği yerdedir. Bebeğin solunuma ve ışığa karşı refleksibaşlar.Bağırsaklarındadışkıbirikmeyevedolaşımsistemitam işlevini yapmaya başlar. Göbek kordonu olgunlaşmıştır ve bebeğin eşi (plasenta) bebekle aynı büyüklüktedir. Bu haftanın sonuna doğru ultrasonda bebeğin cinsiyeti öğrenilebilir. Bebek bu haftada daha da hareketlenirveartıksiz,buhareketlerihissedebilirsiniz.
20.Hafta
Bebeğinboyu25santimetre,ağırlığıyaklaşık400-450gramcivarındadır. Bebekte cilt kalınlaşmaya, koku, tat, duyma, görme ve dokunma duyularıaktifolmayabaşlar.Vücudunukaplayantüyleryoğunolarak başveboyunbölgesindegörülür.Kalpatışlarıhızlanır.
24.Hafta
Bebeğin boyu yaklaşık 28-30 santimetre, ağırlığı ise 550-650 gram civarındadır.Buhaftabebeğindönümnoktalarındanbiridir.Buhaftadan sonra bebeğin sizden bağımsız, sizin vücudunuz dışında yaşamını devam ettirebilme şansı vardır. Bu haftada bebeğin akciğerlerindeki damaryapılarıolgunlaşırveneredeysebütünorganlarıişlevleriniyerine getirmeyebaşlar.
SONÜÇAYLIKDÖNEM28-42.HAFTA
(ÜçüncüTrimester)
Son3aybebeğinhızlakiloalmayabaşladığıdönemdir.Riskli gebeliğindoğumplanlamasıdabudönemdeyapılır.
28.Hafta
Bebeğinboyuyaklaşık35-38santimetre,ağırlığıise1100-1200gram civarındadır.Bebektesaçlaruzamışvekaşlargelişiminitamamlamıştır. Bebekgözleriniaçıpkapatır,uykuveuyanıklıkevrelerigeçirir.Vücudu yağdepolamayabaşlamıştır.Budurum,doğumdansonravücutısısının ayarlamasında önemli rol oynar.
32.Hafta
Bebekartıkneredeyse1800-2100gramağırlığındave40-42santimetre boyundadır.Dışarıdangelenuyarılarıdahaiyialgılayabilir.Hareketleri daha da artar. Bunun yanında önceki dönemlere göre büyüme hızı azalmıştır.Budönemdedahadabüyüdüğüiçinbebeğinyeridaralmıştır. Bacaklarıvedizleritambükülmüş,ayaklarıçapraz,kollarıveboynuöne doğrubükülmüşşekildedurur.Tümparmaklarıaçıktırvetırnaklarıda tamamengelişmiştir.
36.Hafta
Bebek ortalama 2500-2900 gram ağırlığında ve 46-48 santimetre boyundadır. Bebeğin yanakları, parmakları, kolları yağ depolamaya devam ettiği için daha da belirginleşir. Bütün organları gelişimini tamamlamıştır.
38.Hafta
Bebekortalama3000gramağırlığındave49santimetreboyundadır. Bebeğin bağırsaklarında dışkı birikmeye başlar. Bebek doğumdan sonraki24saattebudışkıyıçıkarır.
40.Hafta
Bebek ortalama 3000-3500 gram ağırlığında ve 50-52 santimetre boyundadır. Bebek kordonunun uzunluğu 50 santimetre kadardır. Bebeğin cildini kaplayan kremsi madde (verniks) ve tüyler (lanugo) azalmayabaşlar.Buhaftaitibarıylabebekartıkgelişiminitamamlamıştır. Bebeğinbaşıdoğumkanalıgirişineyerleşirvedoğumahazırdır.Nadiren bazıbebeklerbuhaftadadoğmazve41.haftayaulaşır.
...................